Muğla’nın Marmaris ilçesinde nefes kesen yangın tatbikatı

Kenan GÜRBÜZ

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Marmaris’te gerçekleştirilen Orman yangını tatbikatında nefes kesen anlar yaşandı. Yangın söndürme işçileri 200 metre mesafeye 1 dakika 59 saniye içinde Yangın hortumu sererek alkış aldılar.

Marmaris’in Asparan bölgesinde 4 saat süren tatbikatta, senaryo gereği orman yangını çıktı. Ekipler hızlıca yayılan alevlere müdahale etti. Yangın, kara ve hava ekiplerinin müdahalesiyle kısa süre içinde söndürüldü.

Orman yangını tatbikatında, karada 1251 personel, 117 Arazöz, 151 yangın ilk müdahale aracı, çok sayıda araç ve iş makinesi ve 1 yangın söndürme helikopteri görev aldı.

1 DAKİKA 59 SANİYEDE YANGIN HORTUMU SERDİLER

Tatbikat sonunda arazöz ekipleri arasında düzenlenen hortum serme ve su verme yarışmasında dereceye giren ekipler ödüllendirildi. Ekipler, 200 metrelik hortumu en hızlı şekilde serip, suyu ilk hortum ucuna vermek için kıyasıya yarıştı.
Tatbikata katılan ekipleri arasında düzenlenen 200 Metre mesafeye en hızlı yangın hortumu serme yarışmasını 1 dakika 59 saniye ile en hızlı hortum sererek yangına müdahale eden ekip kazandı.

DUMAN AVCILARI GÖREVDE

Muğla Orman Bölge Mustafa Ülküdür, görev sahalarının 1 milyon 156 bin 616 hektar ormanlık alana sahip olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“51 adet gözetleme kulemiz mevcut ve 24 tanesinde “Duman Avcıları” diye adlandırdığımız 360 derece görüş açısına kameralar var. 10 kilometre mesafede en küçük dumanı bizlere alarm ve sinyal vererek ikaz ediyorlar.”

21 HAVA ARACI GÖREV YAPACAK

Orman Bölge Mustafa Ülküdür, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak ynagınlara hava gücü ve kara gücüyle müdahale ettiklerine işaret ederek, şunları ifade etti:

“Kara gücümüzü 117 arazöz, henüz 40 su tankeri, 115 greyder, 151 ilk müdahale aracından oluşmakta. 1.250 yangın işçimiz mevcut. Hava gücü Hava gücü olarak 6 helikopter, 6 uçağımız, 14 helikopterimiz ve 1 adet insansız hava aracı yangınları gözetlemek üzere kullandığımız toplamda 21 hava aracı ile alevlerle mücadeleye hazırız.”

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, yangın sezonuna girmeden önce ekiplerin hazır olmasını sağlamak amacıyla düzenlediği eğitimlerle, yangınlarla mücadele konusunda personelin donanımını artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda iş güvenliği ve acil müdahale eğitimleriyle de ekiplerin olası risklere karşı hazırlıklı olmaları sağlanıyor. Muğla ve Aydın illerindeki ormanlık alanlarda her yıl yaşanan yangınların etkilerini azaltmak ve hızlı müdahale ile kontrol altına almak için ekiplerin çalışmaları titizlikle sürdürülüyor.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 29 Temmuz 2021 Perşembe günü öğle saatlerinde Marmaris siteler mevkiinde başlayan orman yangını devam ederken Bodrum Güvercinlik ve Köyceğiz yangınları çıktı.

Milas Beyciler ve Muğla Kavaklıdere bölgesinde başlayan orman yangınları da büyük alana yayıldı. 29 Temmuz’da Marmaris yangınıyla başlayan, 12 Ağustos’ta Köyceğiz yangınının kontrol altına alınmasıyla geçen 15 günlük sürede 75 yangın meydana geldi. Bu yangınların 4’ü büyürken Muğla’da ekipler aynı anda 8 büyük orman yangınıyla mücadele etti.
Muğla’da son olarak Köyceğiz yangınının 12 Ağustos’ta kontrol altına alınmasıyla büyük yangınlar süreci sonlandırıldı. Yaklaşık 60 bin hektarlık alanda etkili olan bu yangınlarda 52 bin 20 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangınların hemen ardından yanan alanların tekrar yeşertilmesi için çalışmalara başlandı.

29 bin 786 hektarlık bölümde doğal gençleştirme, 2 bin 948 hektarlık bölümünde ise suni gençleştirme yöntemi uygulandı. 4 bin 542 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması, 2 bin 258 hektarlık bölümünde fidan dikimi yöntemiyle ağaçlandırma çalışması yapıldı. 12 bin 486 hektarlık kısmında aşırı kayalık ve eğimli arazi yapısı nedeniyle ağaçlandırma ve silvikültürel bir çalışma yapılamadı. Buralara yine de tohum takviyesi yapıldı.

patronlardunyasi.com

Author: ruf3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir