Değeri dudak uçuklattı! İmparator Nero dönemine ait bin 368 sikke bulundu

Nero Döneminde Bulunan Roma Hazinesi Detaylarıyla Ortaya Çıktı

Nero’nun iktidar dönemi, Roma İmparatorluğu için oldukça zorlu bir süreçti. İmparator Claudius’un Britanya’yı işgal etmesinin ardından, Nero’nun tahta çıkmasıyla direnişler devam etti. Britanya’daki İceni kabilesi kraliçesi Boudica’nın başlattığı büyük isyan, neredeyse başarıya ulaştı ancak Roma ordusu tarafından bastırıldı. Nero’nun hükümdarlığı, annesi ve eşinin öldürülmesi, M.S. 64’te Roma’da meydana gelen büyük yangın ve intiharıyla sona erdi.

4 Milyon TL Değerindeki Roma Sikkeleri Bulundu

Worcestershire Müzeleri’nin açıklamasına göre, M.S. 157 ile M.S. 55 yılları arasında basılan gümüş denarius tipi Roma sikkelerinden oluşan bir hazine bulundu. Bunun yanı sıra, bölgedeki Dobunni kabilesine ait olan ve M.S. 20-45 yılları arasında basılan tek bir altın sikke de bulundu. Toplamda 100 bin İngiliz sterlinine (yaklaşık 4 milyon 400 bin TL) değer biçilen bu sikkeler, gömüldükleri dönemde büyük bir serveti temsil ediyor.

2023 yılının sonunda bulunan hazine, 2024’te detaylı bir şekilde incelenerek “hazine” statüsüne alındı. 300 yıldan eski değerli metal eserleri bu statüde değerlendiren İngiliz hükümeti, sikkelerin neden gömüldüğü konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Neden Gömüldü?

Sikkelerin neden gömüldüğü konusu hala bir gizem olarak kalmaya devam ediyor. Müze yetkililerine göre, hazine bir yerel çiftçinin birikimi olabilir. Çiftçinin Roma ordusuna tahıl ve hayvan tedarik ederek bu serveti elde etmiş olabileceği düşünülüyor. Diğer bir teori ise, bölgenin Roma İmparatorluğu sınırında olması nedeniyle yaşanan çatışmaların, sikkelerin saklanmasına yol açmış olabileceği yönünde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir